Közzétesszük partnerünk, a Res Iudicata bírói Egyesület közleményét

Kollégánk, dr. Oláh Gaszton bíró panasszal fordult az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy az uniós szerv állapítsa meg: a bírák és igazságügyi alkalmazottak javadalmazására vonatkozó törvényi szabályozás elégtelensége miatt Magyarországon az uniós joggal ellentétes módon, tartósan és rendszerszinten sérül az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége. Színvonalas érveléssel, statisztikai adatokra és az Európai Unió Bíróságának határozataira hivatkozással, összehasonlító elemzéssel mutatta be, miért aggasztó az a helyzet, hogy a költségvetési törvényben megállapított bírói illetményalap összege három éve változatlan, így az inflációt figyelembe véve a bírói és igazságügyi alkalmazotti bérek az elmúlt években legalább összesen 40%-ot veszítettek reálértékükből.

Egyesületünk mélyen egyetért azzal a megállapítással, hogy a jelenlegi javadalmazási rendszer nem biztosítja a bírói hatalmi ág elválasztását a másik két hatalmi ágtól, mert nem tartalmaz olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi a bírák és igazságügyi alkalmazottak javadalmazásának a végrehajtó és a törvényhozó hatalomtól független, önkényes beavatkozástól mentes, objektív és ellenőrizhető kritériumok alapján történő meghatározását. Ezáltal teljes egészében a végrehajtó és a törvényhozó hatalom politikai akaratától teszi függővé a bérek meghatározását, ami rendszerszinten sérti az igazságszolgáltatás intézményi függetlenségét.

Ezért felhívjuk kollégáinkat és a bírói függetlenség, mint a demokratikus berendezkedés egyik alapértéke iránt elkötelezett polgárokat, hogy a mellékelt űrlap útmutatása szerint, akár a panasz szövegének felhasználásával  csatlakozzanak a magyar bíró kezdeményezéséhez. A panasz  az alábbi linkre kattintva, akár anonim módon is benyújtható: Panaszbejelentő űrlap az uniós jog megsértésével kapcsolatban – Európai Bizottság (europa.eu). Az űrlap kitöltéséhez egyesületünk örömmel nyújt segítséget, lépjenek velünk kapcsolatba!

Egységben az erő.

A Res Iudicata Egyesület Elnöksége


 2024-07-20 12:11