Gyász: Elhunyt dr. Hegedűs László

Több mint 4 évtizedet töltött az ügyvédi pályán. 

A halált – mint a világegyetemet – nem lehet értelemmel megközelíteni. Nincs értelme. Csak van, mint a föltétlen tények, értelem nélkül.” Mennyire igazak ezek a gondolatok Márai Sándortól. Értelmetlen, felfoghatatlan, hogy alig pár hónap alatt 74 évesen itt hagyott bennünket dr. Hegedűs László ügyvéd. Szakmailag kevesen voltak nála felkészültebbek, mindenről volt véleménye, kifogyhatatlan volt a bölcsességekből, nagyon jól lehetett vele vitatkozni, a szó nemes értelmében. Értette a viccet, kifejezetten jó humora volt. Mindenki ismerte, szakmailag mindannyian felnéztünk rá. Hatalmas veszteség az ügyvédtársadalomnak. 

Igencsak érdekes, hogy az elmúlt hónapokban indult büntetőügyekben mintha visszaköszönnének az egykori, nagy port felvert Papa-, azaz a Sándor István-ügy történései. A pályafutásom során akkor találkoztam először egy klasszikus koncepciós eljárással. Kevés ügyvédnek adatik meg ilyen siker, hiszen Sándor Istvánt hosszú idő után jogerősen felmentették és tisztázták az összes vád alól, ráadásul 15 millió forintos kártérítést is kapott a magyar államtól elszenvedett sérelmeiért.” – Több mint tíz évvel ezelőtt nyilatkozta ezt Hegedűs László, ez volt az az ügy, amely annak idején meghozta számára az országos ismertséget. Akkor már 20 éve ügyvéd volt. 

Az ország egyik legismertebb büntetőügyvédje, médiajogásza volt. A Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, másodfokú fegyelmi bíró, a Magyar Ügyvédi Kamara közgyűlésének tagja, és a Fővárosi Önkormányzat Jogi Bizottságának elnökhelyettese volt. Legendás ügyvéd volt, számos magyar sztárral dolgozott együtt, köztük Zalatnay Saroltával vagy Árpa Attilával. 

Nem a halál. Mindig a szenvedés az, amire nincs válasz. Ostoba és fölösleges.” Laci, mert mi csak így hívtuk, szenvedett. Pár hónappal ezelőtt tudtuk meg, hogy beteg, bíztunk benne, hogy felépül.

dr. Hegedűs László 1976-ban végzett az ELTE Állam és Jogtudományi Karán. 1977-ben vették fel a Budapesti Ügyvédi Kamarába ügyvédjelöltnek. 1980-ban szakvizsgázott, ekkortól dolgozott ügyvédként. Jogi pályája elején főleg ingatlanokkal foglalkozott, majd fokozatosan áttért a gazdasági élet területén jelentkező problémák megoldására. Több nagy büntető ügyben védőként járt el és az egyik szakterülete a büntető jog, ezen belül a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos eljárások. A büntető jog mellett foglalkozott a sajtójoggal, ezen belül is a személyiségi jogi ügyek, és a sajtóhelyreigazítási ügyek vitelével. A büntetőjogban kiemelt figyelmet fordított a vagyon elleni cselekményekre. A sajtójogon belül külön foglalkozott az Internettel és az ehhez kapcsolódó személyiségi jogi problémákkal. A gazdasági ügyekben peres képviseletet is ellátott. A Budapesti Ügyvédi Kamarában évek óta előadásokat tartott az ügyvéd anyagi és büntetőjogi felelősségéről. 2002-től a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségi tagja volt, majd 2006. márciusától az elnökhelyettesi tisztséget is betöltötte 2010-ig. Kamarai feladatkörébe tartozott a büntetőjoggal kapcsolatos jogkérdésekben a Kamara érdekképviselete, illetve az ügyvédek érdekvédelme. 2010 októberétől a Fővárosi Önkormányzat Jogi, Ügyrendi, Kisebbségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság Elnökhelyettese is volt. A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöksége 2012-ben a kimagasló ügyvédi munkájáért Eötvös Károly Díjban részesült. 2014-ben újra megválasztották a Budapesti Ügyvédi Kamara Elnökhelyettesének, ismételten az ügyvédi érdekképviselet és a büntetőjoggal kapcsolatos kérdések képezték a feladatkörét. A Magyar Ügyvédi Kamara teljes ülésének is a tagja volt, és a Magyar Ügyvédi Kamara Szakmai Bizottságának munkáját is segítette, továbbá a másodfokú fegyelmi eljárásokban is részt vett. Versenyszerűen asztaliteniszezett, 2014. május 19.-től a Magyar Asztalitenisz Szövetség Elnökségének is tagja volt. 

Vannak búcsúszavak, amelyeket nem szabadna kimondani. Most mégis búcsúzunk Tőled, Laci. 

Legyen Neked könnyű a Föld! Nyugodj békében, emlékedet megőrizzük. 

Isten Veled! 

Ügyvédkör


 2024-07-26 14:27