Elhunyt Karsai Dániel

Példamutatása jelentős hatással volt a teljes társadalomra, mindenkit elért és mindenkit megérintett egy olyan időszakban, amikor az alapvető emberi és szabadságjogok gyakran támadás alatt állnak. Számára az emberi méltóság olyan kiemelt, alapvető érték volt, amely hatással volt az emberi jogok és egyben a jogállamiság fogalmára is. Az emberi méltóság, az ő értelmezésében, nem csupán egy elvont jogi vagy filozófiai fogalom, hanem konkrét és gyakorlati szempont, amely áthatja az emberi létezést, szabadságot és az önrendelkezést. Egy olyan alapelv, amely sarokköve az emberi és szabadságjogoknak, és melynek védelmében érdemes volt aktív és elkötelezett szerepet vállalni jogászként és közéleti személyiségként egyaránt.

Mától történelem az élete és jogtörténet a munkássága, sajnos. A sorsát nem, de a küzdelmeit, a céljait maga választotta, maga tűzte ki és valósította meg. Mindannyiónk előtt fogyott el és távozott, hatalmas űrt és megoldatlan kérdéseket hátrahagyva. De végig csinálta, nem bujdokolt el, felvállalta az állapotát és nem félt megnyilatkozni.

2001-ben szerzett jogi diplomát az ELTE Jogi Karának győri tagozatán. Egyetemi tanulmányai után az Alkotmánybíróságon dolgozott dr. Czúcz Ottó alkotmánybíró személyi titkáraként. 2003-ban az Igazságügyi Minisztérium Közjogi Kodifikációs Főosztályán helyezkedett el, egészen 2005-ig. 2005-2009 között a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) folytatta pályafutását, ahol több mint ezer EJEB-határozattervezet elkészítésében vett részt.

2009-től egy nemzetközi ügyvédi irodában kezdte meg ügyvédi hivatását. 2011-ben önálló ügyvédi irodát alapított, amely elsősorban alkotmányjogi, illetve emberi jogi ügyekkel foglalkozott. Fő küldetésének tekintette az alkotmányjoggal és az emberi jogokkal kapcsolatos ismeretek lehető legszélesebb körű terjesztését. Együttműködött a Magyar Helsinki Bizottsággal és a Transparency International Hungary-val.

Tudása és készségei, hozzáállása és kitartása messze túlmutattak az ügyvédi hivatáson, méltó példát szolgáltatnak a modern jogászat magas szintű és etikus művelésére, amelyre talán a legnagyobb szükség van ma, Magyarországon.

Ég veled, Dani! Búcsúzik tőled az Ügyvédkör!


 2024-09-29 13:45


 Kapcsolódó témáink

Méltó halál - eutanázia

Méltó halál - eutanázia

 2024-03-04 10:47

Magyarországon akár öt évre is börtönbe kerülhet, aki segít egy életvégi döntés végrehajtásában, akár passzívan is. Karsai Dániel szerint a magyar szabályozás diszkriminatív, megsértik alapvető emberi jogokat. A nemzetközi jogfejlődés ezzel ellentétes: öt ország már teljesen, több másik pedig részlegesen engedélyezte az eutanáziát.