Az ÜGYVÉDKÖR közleménye a Magyar Ügyvédi Kamara dr. Sulyok Tamással kapcsolatos állásfoglalására

A Magyar Ügyvédi Kamara dr. Sulyok Tamás Köztársasági elnök Úrral kapcsolatos hétfői közleményét nyílt, politikai állásfoglalásnak minősítjük. Dobrev Klára kijelentéseivel nem az ügyvédséget vádolta meg, hanem egy volt ügyvédet, egy egyedi ügyével kapcsolatban. Az ügyvédséget és az ügyvédi függetlenséget támadás nem érte.

Olyan bizonyítékok kerültek napvilágra, amelyek, ha valósak, akkor egyértelműen irányulhattak a termőföld moratórium kijátszására és ezzel akár ki is. meríthették az intellektuális közokirat hamisítás büntetőjogi tényállását, attól függetlenül, hogy akkoriban nem vizsgálták őket és mára már elévültek. Az eset morális megítélése a társadalom feladata. Mindamellett elítélendőnek tartjuk, hogy bárkit „köztörvényes bűnözőnek” vagy a „földmaffia kiszolgálójának” nevezzenek anélkül, hogy a bűnösségét a bíróság jogerősen megállapította volna.

Az ügyvédségbe vetett közbizalom éppen azáltal erodálódik, ha a Magyar Ügyvédi Kamara egy közjogi méltóság politikailag érzékeny egyedi ügyében állást foglal.


 2024-05-30 13:34