A Transparency káros

A Transparency International Magyarország tevékenységének hatása a magyar szuverenitásra” címmel 2024. október 14-én vizsgálati jelentést tett közzé a Szuverenitásvédelmi Hivatal. A jelentés szerint „a szervezet az Európai Bizottságnak készített, dezinformációt tartalmazó – részinformációkra, sejtésekre és híresztelésekre, jobb esetben médiabeszámolókra alapozott – árnyékjelentéseivel valódi politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz Magyarországnak.

Álláspontunk szerint a Transparency International Magyarország tevékenysége kifejezetten értékes, témaspecifikus kutatásaikkal feltárják az adott ország korrupciókitettségét, átláthatósági mutatóit. Az Ügyvédkör a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozásától kezdve azt hangsúlyozta, hogy a büntetőtörvénykönyv és a nyomozóhatóságok rendelkeznek mindazon definíciókkal és jogosítványokkal, amelyekkel a nemzeti szuverenitással kapcsolatba hozható bűncselekmények vizsgálhatók és szankcionálhatók. Büntetőjogi szempontból nem értékelhető továbbá a politikai, gazdasági és társadalmi károkozás fogalma, mint ahogy az sem, hogy egy eljárás- és jogorvoslati rend nélküli „hivatali” eljárás, hogyan tehet ilyen megállapításokat és azoknak mi a következménye. 

A szervezet finanszírozásával kapcsolatban az összes, a jelentésben feltárt adat az interneten fellelhető, semmi újdonságot nem tartalmaz, befolyásolási kísérletre utaló tényt, információt nem közöl. A „hivatali” eljárást sejtésekre, benyomásokra és feltételezésekre alapozni nem lehet.

Véleményünk szerint a közzétett jelentés, pusztán laikus elemzésnek minősül, amely sértheti a vizsgált szervezet és vezetők személyiségi jogait és emellett valós politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz.


 2024-10-15 20:47